2011. október 8., szombat

Mexikói szülinap és prezentáció

Csokitortát kapott
A minap Ricardo ünnepelte születésnapját egy másik mexikói lány szállásán. Egész lájtos volt a hangulat, viszont csináltak mexikói kajákat. Végül is jól laktam velük, de ettem ennél már jobb mexikóit is. Az egyik kuktalány azt mondta, hogy ha ilyet főzne otthon, akkor az anyja megölné. Van benne valami! :) Elég összetartó a mexikói nép, szinte minden mexikói ott volt ezen a bulin (8-10 ember), a többi nemzetben nagyobb a széthúzás. Szóval szolid kis házibuli lett belőle, kajálással egybekötve. Időről időre próbálok újítani a blogom tartalmán, a mai bejegyzésben viccesebb videókkal találkozhattok az estéről. Ha tetszettek, akkor lehet, hogy csinálok még hasonlókat.

Rögtön az első videó sorstársamról, Stefiről készült, akivel anno még együtt indultunk ki vonattal Mannheimbe. Próbáltam többet megtudni az itteni benyomásairól több-kevesebb sikerrel:


A következő alany az egyik házigazda, Pamela, aki szereti a magyarokat. Próbáltam a szájába adni néhány dolgot:


Most pedig Andres, a fiatal mexikói jön, aki az egyik legnagyobb rajongója a magyaroknak. Nagyon hálás, hogy felkerülhet a blogba, ezáltal még több magyar megismerheti. Szoktuk tanulni egymás nyelvét, néhány gyakrabban használt szót, amire a többi nemzet is vevő:


A tanítás végeredménye ezen a videón látható. Pontosan tudja, hogy mit mond, nyílt lapokkal játszom. A szőke hajú lány kolumbiai, a barna hajú lány lengyel. A kurwa szavuk rokon a magyarral, és ugyanazt jelenti:



Erasmus

Csoportmunka
Ezen a napon éjszaka halt meg Steve Jobs, az egyik legnagyobb hatású cégvezető, aki a világot az emberek ujja alá varázsolta. Másnap kellett előadnunk az Apple esettanulmány megoldását (az Apple jövője Steve Jobs lelépése után, innováció az Apple-nél és a Google-nál...) az egyik órán (Szervezeti innováció), szóval elég aktuális lett. Hatan voltunk egy csapatban, a csapattagok a világ minden tájáról jöttek (USA, Kanada, Franciaország, Mexikó), és elég sokat dolgoztunk rajta. A könyvtár erre kialakított csoportszobáiban raktuk össze a prezentációt. Ezekben a szobákban rendelkezésre áll projektor is saját használatra. Az otthoni csoportos munkák után felüdülés volt velük együtt dolgozni, jobban ment a közös munka. Talán azért is, mert a sok más felfogású ember jól kiegészítette egymást. Az előadás elég jól sikerült, sokat próbáltuk magunk között is a hét folyamán. Az előadás 27 perces lett, ebből 4-5 percet beszéltem én (angolul persze), 70 ember előtt. Úgy érzem, sikerült fenntartani a figyelmet. Én pedig kezdem megtalálni a csapatszerepemet. Jól moderálom a feladatot övező ötleteléseket, vitákat, ki tudom mozdítani a holtpontról a dolgokat, ütemes haladásra tudom késztetni a többieket, akik elismerik ezt és hallgatnak is rám. Vannak jó ötleteim, amiket sikerül alkalmasint beépíteni a közös munkába.

Például az az ötlet is tőlem jött, hogy a lenti képet tegyük be a prezentáció végére, mintegy tisztelegve a géniusz előtt. Jobs mindamellett, hogy zseniális koponya, elég kemény és diktatórikus ember hírében állt, akit nem érdekelt, mit csináltak a többiek, végigvitte saját elképzeléseit, amelyekben a végletekig hitt. Végül nemcsak az egész iparágat változtatta meg, hanem az emberek technikához való hozzáállását is. Nekem főleg szuggesztív és inspiratív előadásmódjával keltette fel a figyelmem. Kevés embernek sikerült még csak megközelítő eredményeket is elérni. Ez igen tiszteletre méltó.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése